Kuidas ma naiste pusast beebile dressid tegin

Esimesest katsetusest pere kõige pisemale ise midagi õmmelda saab lugeda eelmisest postitusest, aga see oli nii tore tegemine, et võtsin veel ühe töö ette. Ostsin kunagi sekkarist selle sinise Bik Bok pusa. Selle eesmärgiga ostsingi, et lastele midagi teha, kuna see linnukeste muster kapuutsi sees oli selline nunnu. Tahtsin proovida temast miniatuurse pusa meisterdada.


Kuna tegemine samm-sammu haaval venis päris pikaks, siis toon lühidalt välja punktid, mis selle jaoks tehtud sai.

1. Otsisin ja harutasin üles kogu linnusmustri, mis peidus oli, et aru saada kui palju kangast kokku on.

2. Plaanisin teha hõlmikpusa, et seda oleks lihtsam selga saada. Võtsin tükkide välja lõikamiseks näidiseks ühe suvalise bodi.

3. Joonistasin seebiga jooned ette.

4. Esimese tüki järgi lõikasin ka linnusmustri pahemast poolest samasuguse jupi. Õnneks mahtus see täpselt kapuutsi ühele poolele, olgugi et linnukesed jäävad sedasi tagurpidi lendama.


Lõikasin selle sama tüki välise ääre järgi veel ühe jupi, mis hõlmiku seestpoolt paistma jääks. Siin tegin ka oma esimese apsu - ma targa peaga hakkasin mõlemaid juppe täpselt ühesugusena välja lõikama, arvestamata, et tegelikult avanevad mõlemad hõlmad erinevalt poolt. Pidin lootma jääma, et selle vea võttu ei jää lõpuks materjali puudu.


5. Kogu pusa jaoks lõikasin bodi järgi välja kokku 10 juppi.

6. Alustasin õmblust sellest, mis jääb hõlmade sisse. Ühendasin need tükid kaela taha jääva tükiga nii, et paremad pooled jäid vastamisi.

7. Murdsin sooniku tükid pooleks ja ühendasin varrukatele nii, et paremad pooled jäävad sisse.

8. Kuna overlock masinat mul pole, siis otsustasin 6. punkti jupi välimise ääre sik-sak õmblusega ääristada. Kui keegi oskab öelda kuidas seda teha nii, et välimus jääks hästi ilus ja puhas, siis olen iga vihje eest tänulik.


9. Ühendasin hõlmad õlgadest seljaosaga.

10. Nüüd ühendasin varrukad.

11. Õmblesin külge need sisemised hõlmad, paremad pooled vastamisi. Selle käigus avastasin, et kaelatagune jupp sai liiga pikk lõigatud. Õnneks ühe pisikese õmblusega sai see parajaks tehtud ja üleliigse jupi lõikasin keskelt lihtsalt maha.

12. Ühendasin kokku küljed ja varrukad.


Ma olin arvestanud, et see hõlmik tuleb krõpsuga, kuna muid kinnitusvahendeid mul endiselt kusagilt võtta polnud, kuid siis ma nägin pusa kaelust. Jackpot! Seal oli täpselt nii pikk jupp paela nagu ühe hea hõlmiku tarvis oleks.


13. Harutasin natuke õmblusi lahti ja lisasin paelad.

14. Õmblesin väljast hõlmade ääred.. ee.. lamedaks?

15. Lõikasin naiste pusa alumisest äärest ühe nii paksu riba, kui kangast veel järgi oli ja ühendasin uue pluusi külge, paremad pooled vastamisi.

16. Teise ääre lasin jälle sik-sakiga üle, kinnitasin pusale ja õmblesin kinni.


Ja täpselt nii kohutav nägi see õmblus välja nagu alloleval pildil. Mis seal ikka, tuli lahti harutada ja õmmelda hoopis sellelt poolt, mis välja paistma jääb.


Ja valmis.


Nüüd oli mul veel jupike linnumustrit ja varrukate kangas kasutamata jäänud. Ei tahtnud neid raisku lasta, nii et pluus nõudis endale ka pükse juurde.

17. Võtsin näidiseks taas täiesti suvalised püksid, mis parasjagu pere pisimale jalga lähvad. Nägin küll, et õmblusvaru väga ei jää, aga võtsin nii palju kui võtta andis.

18. Lõikasin välja.

19. Vaatasin kui suured tükid mul linnumustrit veel alles on. Lõikasin kaks tükki ühesuurusteks, et piisavalt laia värvlit saavutada.

20. Õmblesin külgedelt kokku nii, et paremad pooled jäid vastamisi.


21. Keerasin parema poole välja. Mõõtsin sinna sisse paraja tüki kummi ning õmblesin selle mõne pistega värvli külge, et see seal sees keerduma ei hakkaks.

22. Viimastest kangaraasudest lõikasin säärtele sooniku.

23. Murdsin keskelt kokku ja õmblesin külgedelt kinni.

24. Keerasin õiget pidi.


Ja viimased sammud. Ausalt, kohe on valmis!

25. Ühendasin pükste tagumiku ja esiosa.

26. Seejärel sääred.

27. Kõige viimaks lisasin värvli ja soonikud.


Tulemus on siin:


Kasutasin ära maksimaalselt materjali sellest M suuruses naiste pusast, aga ega see kangas kuigi veniv ole. Tulemus jäi õige pisut kitsas ja jäik, aga pere pisim paistab rahul olevat.


Kommentaarid